Een op de drie kinderen op de basisscholen heeft wratten. Die lopen ze vooral thuis of op school op, doordat een broertje, zusje, ouder of klasgenootje zo’n besmettelijke bobbeltje heeft.

Wratten. Wie kent de nare knobbeltjes op handen of voeten niet? Kinderen hebben een grotere kans om wratten te krijgen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deed er onderzoek naar: een op de drie kinderen heeft er last van. Ernstig is het hebben van een wrat niet, wel irritant.

Wratten worden veroorzaakt door verschillende humaan papillomavirussen, allemaal familie van het hpv-virus, waarvan er zo’n 120 grotendeels tamelijk onschuldige soorten bestaan.

Wratten als ziekmakers

,,Iedereen heeft het hpv-virus bij zich’’, vertelt dermatoloog Robert Vodegel van het Medisch Centrum Leeuwarden. ,,Het hoort als het ware bij ons.’’ Kinderen hebben een grotere kans op wratten dan volwassenen doordat hun jonge lichamen nog niet afdoende afweer hebben opgebouwd tegen deze ‘ziekmakers’.

Normaal gesproken worden mensen – jong en oud – besmet van buiten, door een minuscule opening in de huid. In een vochtige omgeving zijn voeten daarom besmettingsgevoelig. Daarom dragen bijvoorbeeld bezoekers van zwembaden en sportscholen vaak ter bescherming slippers tijdens het douchen.

Nu blijkt uit het onderzoek van het LUMC dat het virus vooral thuis wordt verspreid. Vodegel heeft een mogelijke verklaring. ,,Normaal ben je één keer in de week in het zwembad, maar thuis sta je als gezinsleden dagelijks in dezelfde doucheruimte. Als er dan één persoon is met een wrat, loop je daar meer kans op besmetting door contact met besmette huidschilfers.’’

Huidschilfers en wratten

De onderzoekers van het LUMC, die de handen en voeten van bijna 1500 kinderen tussen vier en twaalf jaar bekeken en hun ouders bevroegen, willen meer preventie bij gezinnen thuis en op scholen. Dat kan vrij simpel: door een pleister over de wrat te plakken, zo suggereren ze. Wratten scheiden namelijk via hun top de besmette huidschilfers af.

Vodegel vermoedt dat vaker schoonmaken van bijvoorbeeld douches geen zin heeft. ,,Ik denk dat het virus niet weg te boenen is en ook goed bestand is tegen schoonmaakmiddelen. Zwembaden worden immers ook vaak schoongemaakt, bovendien zit er chloor in het water. En toch helpt het niet tegen wratten.’’

Vaak verdwijnen wratten binnen twee jaar weer uit zichzelf. Maar als ze pijn doen doordat je er op loopt of omdat ze op een zichtbare plek zitten, is het verstandig om ze weg te laten halen, vindt de medisch specialist.

 

Een losse wratten behandeling kost bij Salon Liwonne 9,50 Euro

 

[button style=”flat” size=”medium” button_color=”magenta” link=”http://www.salonliwonne.nl/maak-uw-afspraak-online/” fullwidth=”false”]Klik hier om online een afspraak te maken[/button]
[demo_space height=”10px”]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *