Met zweetvoeten wordt meestal bedoeld voeten die een ‘onaangename geur’ verspreiden. De vieze stank ontstaat door geuren die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd. Stinksokken en tenenkaas zijn de bijbehorende bekende termen. Bacteriën groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn, en waar voldoende voedingstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën de ideale plek.

HOE ONTSTAAN ZWEETVOETEN ?

De voeten zijn, net als de handpalmen, ruim voorzien van zweetklieren. Daarnaast hebben de voeten een dikke hoornlaag, dat is de bovenste huidlaag bestaande uit afschilferende afgestorven cellen. Deze afgestorven cellen, vooral in combinatie met een vochtige omgeving vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Er is onderzoek gedaan naar bacteriën die op voeten groeien. Er worden heel veel verschillende soorten gevonden. De meest voorkomende zijn Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis, en Microccoccus sedentarius. Ook schimmels en gisten zoals Trichophyton en Candida soorten kunnen voorkomen. Overgroei van schimmels wordt het meest gezien tussen de tenen. Hierdoor kan de huid gaan schilferen waardoor er losse velletjes te zien zijn tussen de tenen. Dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar het is een voetschimmel.

Doordat de Westerse mens een groot deel van de dag de voeten heeft opgesloten in lucht- en waterdichte schoenen, ook nog met warme sokken er omheen, ontstaat een temperatuur tussen de 30 en 40 graden °C. Deze vochtige en warme omstandigheden zijn perfect voor de groei van bacteriën. Bacteriën produceren afvalstoffen en onaangename geuren. Zweet stinkt niet op het moment dat het uit het lichaam komt, maar gewone huidbacteriën, die normaal op de huid voorkomen kunnen bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen.

De geur wordt dus veroorzaakt door de bacteriën. Door het aantal bacteriën op de huid te verminderen, kan men zweetvoeten bestrijden.

Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten en deze vieze geur afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

  • Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
  • Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
  • Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
  • Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast.

zweetvoeten wat kun je daar aan doen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *