Voeten kunnen nogal te lijden hebben tijdens de zomer, het seizoen waarin we veel buiten zijn. Denk maar aan allergische reacties op slippers, verbrande voeten door de zon, zwemmerseczeem en ga zo maar door. Niet heel prettig, maar gelukkig zijn deze kwaaltjes vaak eenvoudig op te lossen.
Eeltvorming
Eeltvorming wordt meestal veroorzaakt door wrijving en druk als gevolg van het dragen van te smalle schoenen of hoge hakken. Ook het lopen op slippers of andere platte schoenen, zoals ballerina’s, kan een rol spelen.
Droge voeten
De zon kan een negatieve invloed hebben op de huidconditie van uw voeten. Door de warmte wordt de natuurlijke huidlaag aangetast en kunt u last krijgen van ruwe, schilferige en gevoelige voeten. De huid heeft vocht nodig en de oplossing hiervoor is een goed verzorgende voetencrème, zoals Callusan.
Speciaal voor droge voeten heeft Penders Voetzorg Callusan Hydro (schuimcrème voor de droge en ruwe huid) en Extra (schuimcrème voor de extreem droge huid en diabetici) in het assortiment. Smeer de voeten hiermee voor het slapen gaan of direct na het douchen dagelijks in. Daarnaast zorgen goede bescherming tegen de zon en het gebruik van zeepvrije reinigingsproducten ervoor dat de huid van uw voeten niet uitdroogt.
Zweetvoeten
Uw voeten hebben 250.000 zweetkliertjes, waardoor ze dagelijks transpireren.
Zweten is noodzakelijk; het houdt de huid vochtig en soepel. In combinatie met warmte en onvoldoende ventilatie ontstaan echter de ideale omstandigheden voor bacteriën en/of schimmels.
De bacteriën doen zich te goed aan de dode huidcellen, wat de typische zweetgeur veroorzaakt. Maar wat kunnen we nu eigenlijk doen tegen zweetvoeten? Daarvoor hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet.
Tips om transpiratiegeur te voorkomen/verminderen:
- Draag goed passend leren schoeisel.
- Wissel dagelijks (of zelfs vaker) van sokken
- Laat uw voeten rusten, zeker als u dagelijks veel staat.
- Laat uw voeten ademen, doe uw sokken en schoenen uit en loop blootvoets.
- Draag sokken die zweet absorberen, zoals katoen of wol (geen nylon).
- Smeer uw voeten na het douchen in met talkpoeder.
- Was uw voeten twee keer per dag met lauwwarm water (ochtend en avond) en droog ze goed af, vooral tussen de tenen.
Zwemmerseczeem
Wie in de zomer verkoeling zoekt bij een zwembad, loopt het risico om zwemmerseczeem op te doen. Dit is een schimmelinfectie aan één of beide voeten. Heeft uw huid een neutrale zuurgraad, dan biedt de huid bescherming tegen voetschimmel. Teveel met zeep wassen of niet goed afspoelen kan dit verstoren.
Bij zwemmerseczeem ontstaat roodheid en schilfering van de huid, meestal beginnend tussen de vierde en vijfde (kleine) teen. Er kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan. Later kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool (waarbij kleine met pus gevulde bultjes ontstaan) of de nagels. De aandoening kan ook weer spontaan genezen.
Loopt u zwemmerseczeem op, dan is behandeling mogelijk met schimmelbestrijdende middelen in de vorm van crèmes, huidspray, smeersel of lotion. Bij de behandeling is wel geduld nodig, tenminste enkele weken. Niet alleen de voeten, maar ook de sokken en schoenen dienen goed gereinigd te worden, omdat de schimmel ook hier actief kan zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Draag daarom badslippers. Niet alleen in zwembaden, maar ook in sauna’s, gezamenlijke douches en kleedruimtes. Was uw voeten na het zwemmen goed, bij voorkeur met weinig of geen zeep, en droog ze goed af (vergeet de tenen niet).
Pijnklachten door zomerschoeisel
Zodra de temperatuur begint te stijgen ruilen we (en in het bijzonder vrouwen) onze laarzen en snowboots in voor slippers, ballerina’s en pumps. Voorzien van hippe kleuren, leuke tierlantijntjes en/of hoge hakken. Het oog wil ook wat, maar uw voeten zijn er niet altijd blij mee!
Platte schoenen, zoals teenslippers of ballerina’s, bieden namelijk geen steun en bescherming aan de voet. Ze zorgen voor een onnatuurlijke voetbeweging en zijn te weinig schokabsorberend. Er wordt druk uitgeoefend op de knieën, heupen en rug. Hierdoor ontstaan klachten, zoals rugpijn, eelt en likdoorns.
Slippers zijn alleen goed voor bij het zwembad als bescherming tegen schimmels. U kunt wel platte schoenen dragen, maar niet dagen achter elkaar. Wissel vaak af van hoogte, zo voorkomt u problemen.
De ideale hakhoogte voor gezonde voeten is één tot drie centimeter. Veel vrouwen dragen in de zomer toch hogere pumps. Doordat het lichaamsgewicht grotendeels op de voorvoet wordt geconcentreerd, vergroot langdurig op op hoge hakken lopen de kans op hallux valgus, teenkramp, hamertenen, blaren, likdoorns, een doorgezakte voorvoet en rugklachten. Ook vergroot het de kans op artrose aan de knie en enkels op latere leeftijd.
Wanneer u dagelijks meerdere uren op hoge hakken loopt, dan kan dit leiden tot verkorting en verstijving van de kuitspieren. Dit kan aanleiding geven tot pijn in de voet, knieën en heupen.
Wilt u toch hoge hakken dragen? Reserveer ze dan voor speciale gelegenheden. Draag ze niet elke dag en slechts gedurende enkele uren. Draag zeker geen hoge hakken als u veel moet wandelen.
Belang van goed schoeisel:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!