Zowel in de winter als zomer kunnen uw voeten extra aandacht gebruiken. In de winter draagt u gesloten schoenen met dikke sokken. Dit veroorzaakt slechte ventilatie. In combinatie met transpiratie vergroot dit de kans op voetschimmel en ingroeiende teennagels. Door te lange blootstelling aan kou kunt u wintertenen krijgen. Dit zorgt voor een verstoring van de bloedsomloop. Verwaarloos uw voeten in de winter niet. Hoe meer aandacht u er dan aan besteedt, hoe mooier uw voeten in de zomer zullen zijn.

In de zomer heeft u meer kans op eeltvorming en/of droge hielen. Het dragen van te kleine schoenen en/of hoge hakken veroorzaakt eeltvorming (door  wrijving en druk).

Droge, gebarsten hielen ontstaan door het dragen van open schoenen die weinig steun bieden aan de voet, zoals sandalen of slippers.  Het liefst draagt u de hele zomer luchtige open schoenen, maar het is beter voor uw voeten om af te wisselen tussen open en gesloten schoenen.  Slippers bieden geen steun en bescherming aan de voet. Ze zorgen voor een onnatuurlijke voetbeweging en zijn te weinig schokabsorberend. Wilt u toch slippers dragen? Doet u dit niet langer dan twee uur per dag.

Op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen in het zomerse gras geeft een heerlijk vrij gevoel. Of lekker uitwaaien op het strand, terwijl uw voeten zachtjes schuren over het zand.

Heeft u gezonde voeten, dan is het geen probleem om op blote voeten de lopen. Het zand verwijdert de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage. Let er wel op dat het zand niet te heet is, u kunt uw voeten verbranden.

Pootje baden in zout zeewater remt de schimmelgroei en biedt verkoeling aan vermoeide voeten. 

Indien er sprake is van een risicovoet, zoals bij diabetes, dan mag u nooit op blote voeten lopen!

Ook in zwembaden wordt meestal op blote voeten gelopen. Hierdoor bestaat het risico op een schimmelinfectie aan nagels of huid, ook wel zwemmerseczeem of kalknagels genoemd. Het zwembad is de plaats waar men de infectie het vaakst oploopt, vandaar deze naam. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen, draag daarom badslippers.

Bescherming in de zon

Zonnestralen geven licht en warmte. Het is belangrijk om uzelf te beschermen tegen deze stralen, die ook schadelijk kunnen zijn. Vaak wordt het insmeren van de voeten met zonnebrandcrème vergeten, terwijl deze vrijwel de gehele zomerperiode worden blootgesteld aan de zon door het dragen van slippers, liggen op het strand of aan het zwembad.  Smeer de crème op en tussen de tenen, op de voetzolen en op de wreef.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *