Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel.

Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

Vrijwel alle aandoeningen in de vinger- en teennagels worden veroorzaakt door onychomycose. Dit is de meest voorkomende nagelaandoening bij volwassenen. Veel vaker krijgt men last van kalknagels in de tenen dan in de vingers.

Dit komt omdat bij de tenen sneller een schimmelinfectie kan optreden. Maar niet alleen een schimmelinfectie kan voor kalknagels zorgen.

Meestal begint de infectie aan de nagelranden. De nagel krijgt vervolgens een wit of gelig vlekje. Van daaruit verspreidt de schimmel zich verder in de nagel en kan deze dikker, broos en brokkelig worden. Zo’n vervormde nagel is soms pijnlijk en ziet er niet zo mooi uit.

Symptomen kalknagels

Een schimmelinfectie op de huid kun je vaak overduidelijk zien door een pijnlijk, jeukend, rood gezwollen gebied waar zelfs pus uit kan komen. In extreme gevallen laat de nagel los van de teen of vinger en laat een wit of gelig nagelbed achter.

Een dermatofyten infectie kan er voor zorgen dat de nagels verdikken, verharden en verkleuren. Vaak ontstaat ook een uitslag midden op de nagel en bij extreme gevallen zelfs blaren. Zonder behandeling is het resultaat altijd het zelfde en laat de nagel los.
Meestal komt een dermatofyten infectie voor op de tenen en niet zo zeer op de vingers.

De schimmelsoort die kalknagels veroorzaakt is besmettelijk. De schimmel zit in huidschilfertjes die loslaten en zich zo verspreiden. Vooral op plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondwandelen kun je makkelijk zo’n schimmel oplopen. Bijvoorbeeld in het zwembad, de sauna of de sportschool. Draag daar dus slippers.

Voorkomen is beter dan genezen

Om er voor te zorgen dat je niet opnieuw last gaat krijgen van een kalknagel of dermatofyten infectie, heb ik hieronder een paar extra tips opgesomd:

  • Nagelschaar / knipper niet delen met iemand anders;
  • Probeer beschadigingen aan de nagels te voorkomen door goede schoenen te dragen (vooral bij hardlopen);
  • Houd de huid schoon en droog;
  • Oppassen met het gebruik van zeep, te veel kan een prikkel zijn;
  • Onderhoud de nagels goed;
  • Altijd goed je handen wassen met een anti bacteriële, PH neutrale zeep;
  • Draag altijd slippers in een sportschool of andere publieke ruimte;
  • Vermijd contact met iemand die dermatofyten infectie heeft (zeer besmettelijk);
  • Zwem je regelmatig? Draag dan waterschoenen om infecties te voorkomen;
  • Neem na een bezoek aan een zwembad of wellness centrum een voetbad met tea tree olie of een andere schimmeldodende olie (meer informatie hieronder).

Genezen

Kalknagels kun je zelf behandelen met crèmes en vloeistoffen die bij de drogist te koop zijn. De verschillende producten hebben andere ingrediënten en het ene product belooft sneller zichtbaar resultaat dan het andere. Ook het gebruiksgemak verschilt, dus kies wat je het prettigst vindt werken.

Strooi ook schimmeldodend poeder in je schoenen en sokken, zodat schimmels geen kans krijgen. Er zijn ook pillenkuren tegen kalknagels, maar deze werken niet altijd en hebben de nodige bijwerkingen.

Het lastige is dat de schimmelinfectie onder de nagels zit en dus moeilijk van buitenaf te bereiken is. Bovendien duurt het maanden voordat de aangedane plek er helemaal uitgegroeid is. Om van kalknagels verlost te raken, heb je dus naast de juiste verzorging ook flink wat geduld nodig.

Behandel kalknagels altijd !

Kalknagels genezen nooit vanzelf; je zult er altijd zelf iets aan moeten doen!
Daar komt nog bij dat de schimmels die kalknagels veroorzaken uiterst besmettelijk zijn voor andere nagels van jezelf of mensen in je omgeving.

De kans is dus zelfs groot dat de infectie wordt verspreid naar andere vinger- of teennagels. Zelfs andere mensen in je omgeving zoals huisgenoten of team sport genoten kunnen geïnfecteerd raken; zorg er dus altijd voor dat je de behandeling van kalknagels direct start wanneer je ze hebt herkend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *