pedicure-liwonne

Je voelt een pijnlijk plekje op je voet waar je veel last van hebt. Als het een geel, glasachtig plekje is, kan het zomaar zijn dat je een likdoorn of een eksteroog hebt. Erg pijnlijk, dus wil je er waarschijnlijk heel snel wat aan doen.

Een likdoorn verwijderen gaat over het algemeen goed . Dit leidt tot direct pijnverlichting en meestal niet tot littekens.

Wat is een likdoorn of eksteroog precies?

Voor diegene die denkt dat een eksteroog alléén op je voeten voor kan komen, die heeft het helemaal mis. Een eksteroog kan ook voorkomen op je vingers en handen. In basis is een eksteroog een reactie van het lichaam om zich te beschermen tegen overmatige wrijving door bijvoorbeeld te nauwe schoenen. Het lichaam begint eelt te produceren op de geïrriteerde plekken waardoor een dikke, harde laag ontstaat wat de geïrriteerde plek wellicht wel beschermd, maar de bescherming op zich, de geharde eeltlagen, vormen dan inmiddels ook een probleem. De laag wordt te dik waar je veel last van kunt krijgen. De plek gaat pijn doen bij iedere stap.

In de meeste gevallen zal de likdoorn vanzelf weer verdwijnen als de irritatie weg wordt genomen. Dat wil zeggen: Op het moment dat je bijvoorbeeld je te kleine schoenen verruilt voor correct passende schoenen, zal de irritatie verdwijnen, en daarmee ook de eksteroog. Maar het is een ander verhaal als je bijvoorbeeld diabetes hebt, of problemen met de circulatie van het bloed. In dat geval is er een risico op complicaties. Hoe dit in elkaar steekt, lees je verderop.

De symptomen van een likdoorn

Er zijn een aantal duidelijk herkenbare symptomen voor een likdoorn of een eksteroog aan te wijzen. Het is belangrijk om deze goed te kennen, want er is vaak een verwarring met normale eeltvorming.

Eerst even de symptomen op een rijtje:

  • Je hebt last van een schilferige, wasachtige en/of droge huid.
  • Onder de huid voel je pijn, of in ieder geval is het extra gevoelig
  • Je ziet en voelt een verharde bult die verhoogd is.
  • De oppervlakte van de huid voelt ruw en dik aan.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt likdoorns in de meeste gevallen gewoon zelf behandelen, maar als je je hier niet lekker bij voelt is het misschien verstandiger om een afspraak te maken met een pedicure. Deze heeft de kennis en het gereedschap om dit op een verantwoorde wijze uit te voeren.

Correct schoeisel aanschaffen

Deze oplossing ligt natuurlijk bij jezelf. Het doel is om de drukpunten weg te nemen. Hierdoor verdwijnt de irritatie en in veel gevallen zal hierdoor ook het eksteroog vanzelf verdwijnen. Om goed passende schoenen te kopen is het belangrijk dat je je voeten allereerst goed op laat meten door een vakman. Deze meet niet alleen de lengte van de voet, maar ook de breedte van de voet en de hoogte van de wreef. Deze kan je dan prima adviseren welke schoenen het beste voor je zijn. Daarbij is het belangrijk om schoenen te kiezen die in staat zijn om transpiratievocht op een efficiënte manier af te voeren, die dus goed kunnen ventileren. Hakken die groter zijn dan 3 centimeter zijn uit den boze, evenals onnodige naden op gevoelige plekken. Let er ook op dat de schoenen van een zacht leer zijn gemaakt.

Likdoornringetjes en zooltjes

Dit zijn eigenlijk geen oplossingen, maar moet je meer beschouwen als een aanvulling. Bij de drogist en bij de specialist kun je bijvoorbeeld likdoornringetjes kopen. Deze plak je over de likdoorn heen, waardoor de druk opgevangen wordt. De likdoorn zal hierdoor niet verdwijnen en het is ook niet een vervanging van goed passend schoeisel, maar het verlicht op dat moment de pijn. Ook zijn er in dezelfde categorie verschillende soorten zooltjes verkrijgbaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *